Tuin te Stockholm

Een droomplek aan een meer even ten noorden van Stockholm vlakbij de Baltische kust. De tuin is gericht op het zuiden en loopt af naar het meer. Aan de noordkant is de beschutting van het bos. Een ideaal uitgangspunt. Vanaf de veranda kijk je prachtig uit over de omgeving. De schitterende handgemaakte kas in Engelse stijl halverwege de heuvel geeft diepte aan de tuin. De ontwerp opgave is het opvangen van het hoogteverschil van het huis naar de tuin en het creëren van een natuurlijke overgang naar het landschap. Dichtbij het huis zijn verscheidene heuvelbedden aangelegd om het hoogteverschil op te vangen. Hier, dichtbij de keuken, hebben allerlei (meerjarige) groenten en kruiden een plek gevonden. Op verschillende niveau’s zijn vijvers aangelegd die met elkaar in verbinding staan. De kas is ruim genoeg om heerlijk te tafelen. De tomaten en komkommers kunnen direct geplukt en op tafel worden gezet. Onderaan de helling is een ronde groepsplek gecreëerd rond een steencirkel. Hier kan een kampvuur worden gemaakt of gedanst worden. Rondom zijn bessenstruiken geplant en naar het water toe een begroeiing van riet en wilg vormen een natuurlijke overgang.