Advies

Als u iets wilt veranderen in uw tuin, maar u weet niet hoe, is een advies een prima begin. U doet inspiratie en ideeën op.

Advies vanuit de principes van de permacultuur

Al lopend door uw tuin bespreken wij de 12 ontwerp-principes van de permacultuur en hun toepassing, zodat u optimaal gebruik kunt maken van de natuur als bron van creatie en overvloed. Na afloop krijgt u tips op papier zodat u zelf ermee aan de gang kunt of samen met mij. Ook kunnen deze ideeën dienen als een prachtige basis voor een duurzaam tuinontwerp of voor duurzaam onderhoud van uw tuin.

De 12 ontwerp-principes

1. observeren en reageren: neem de tijd om je tuin te ervaren met al je zintuigen, liefst in elk seizoen, voordat je iets gaat doen.

2. opvangen en opslaan van energie: hoe maak je het best gebruik van de zon, het water, de wind en het bodemleven in je tuin. Ook je arbeid en financiële middelen zijn energiebronnen.

3. creëren van oogst: wat zou je willen dat je tuin oplevert? bijvoorbeeld een verscheidenheid aan eetbare soorten, een gevarieerd planten- en dierenleven, genieten van bloemenpracht, water in de tuin, fijne zitplekken, een speelplek voor kinderen, een tuin die vanzelf groeit en bloeit.

4. maak gebruik van zelfregulatie en terugkoppeling: na elke verandering zoekt de natuur weer een nieuw evenwicht, neem daar de tijd voor en leer van fouten.

5. hergebruik van bronnen en materialen: wat is er al en hoe kun je daar slim van maken? welke (gratis) bronnen kan ik benutten (zoals de zon), welke materialen zijn gemakkelijk aan te komen?

6. produceer zo min mogelijk afval: afval is materiaal op de verkeerde plaats

7. ontwerpen van patroon naar detail: van groot naar klein met vormen uit de natuur.

8. streven naar integratie in plaats van scheiding (alles staat met alles in verband)

9. toepassen van kleine en langzame oplossingen (een organisch creatieproces leidt tot duurzame oplossingen)

10. gebruikmaken en waarderen van diversiteit

11. gebruik randen en overgangen (de randen en overgangen zijn het meest interessant)

12. reageer soepel en creatief op veranderingen (tijdens het proces treden er gewenste en soms ongewenste veranderingen op die mogelijkheden creëren als er soepel en creatief mee wordt omgegaan)