Permacultuur cursus Uffelte

Permacultuur is een ontwerpmethode die gebaseerd is op 3 ethische principes: zorg voor de aarde, zorg voor de medemens en het delen van overvloed.

Permacultuur ontwerp-cursus in Uffelte 2017

Wil je graag de methode van permacultuur-ontwerp leren in de praktijk? Dit voorjaar start bij de Uelenspieghel in Uffelte een serie permacultuur-ontwerp- dagen.

Inhoud

Leerdoel van de cursus is het maken van een permacultuur ontwerp voor de gehele tuin. Elementen hierin zijn bijvoorbeeld een groentetuin, een voedselbos, een kruidentuin en wilde natuur. Maar ook de huidige functies van het terrein zoals kamperen, recreatie en groepsbijeenkomsten vormen een deel van het ontwerp. Ook kunnen nieuwe elementen ontstaan, zoals een natuurlijke zwemvijver. Een interview met de eigenaren en gebruikers is onderdeel van het ontwerp proces, waarbij hun visie en idealen richtinggevend zijn voor het ontwerp.

Programma

Elke morgen starten we gezamenlijk en bespreken de werkzaamheden van de dag. De daginvulling is een afwisseling van theorie en praktijk. Basisconcept is ‘learning by doing’. We gaan ook onderdelen samen aanleggen, zoals bv. een kruidenspiraal en het maken van biospiegels in de boomgaard. Er wordt geput uit de rijke bron van de internationale permacultuur expertise. Ook is er ruimte voor eigen inbreng en leervragen en het werken aan een eigen ontwerp. We lunchen met ingrediënten uit de tuin die we samen oogsten en bereiden, zoals salade, pesto, smoothie of kruidenmengsels. Voor een heerlijke (vegetarische) soep wordt gezorgd.

Docenten en begeleiding

De begeleiding is in handen van Monique Wijn en Marlies Duran, ervaren permacultuurdocenten en ontwerpers. Samen ontwierpen zij een aantal eetbare tuinen met o.a. een voedselbos, kruidentuin, heuvelbedden, vijver met wadi, een yurt-vormige kas en een ‘hobbit’-huis. Niels en Annette van der Steen zijn als eigenaar en inspirator betrokken bij de cursus.

Praktische informatie

  • De cursus is 7x op woensdagen om de week van 10-16 uur, inloop om 9:45.
  • Data: 22/3, 5/4, 19/4, 3/5, 17/5, 7/6, 21/6
  • Prijs: € 280,- inclusief lunch, koffie, thee. Voor een heerlijke (vegetarische) soep wordt gezorgd.
  • Het is mogelijk om op de Uelenspieghel te overnachten.
  • Docenten: Marlies Duran (DuurzaamTuinen) en Monique Wijn (degodin.nl)
  • Locatie: De Uelenspieghel, Winkelsteeg 5, Uffelte (uelenspieghel.nl)
  • Aanmelding en vragen: marlies@duurzaamtuinen.nl