Voedselbos te Glimmen

Vruchten plukken van de natuur

Verscholen achter een lange oprijlaan grenzend aan de Drentse Aa ligt in de gemeente Haren een prachtig gebied. Daar, op een voormalige boomkwekerij, is het Voedelbos te Glimmen in wording: een project van duurzame voedselproductie en een plek van inspiratie. Maar het is meer! Geïnspireerd door de permacultuur en hun ervaring met het leven in Zweden en Australië willen zij deze unieke plek transformeren tot een eetbaar landschap dat via kleinschalige activiteiten bijdraagt aan de leefbaarheid van de lokale gemeenschap.

Eetbaar landschap

Een voedselbos combineert het systeem van een natuurlijk bos met duurzame landbouwproductie gebaseerd op de principes van de permacultuur. De drie ethische principes van de permacultuur, zorg voor de aarde, zorg voor de mens en het delen van overvloed vormen volgens de zussen de voorwaarde voor een duurzame levenswijze. Het is de basis voor alle activiteiten van het Voedselbos te Glimmen. De opbrengst van een voedselbos is veelzijdig. Het vormt een prachtig natuurlijk landschap, zorgt voor een rijke biodiversiteit en een vruchtbare aarde. Daarnaast geeft het voedselbos als vanzelf een overvloed aan vruchten, noten, zaden, bloemen, blad, stengels en wortels, waar iedereen die een bijdrage wil leveren kan delen.

Leefbaarheid, inspiratie en verbinding

Naast de voedselproductie is het Voedselbos te Glimmen een plek van inspiratie en verbinding voor iedereen die openstaat voor de natuur als leermeester. Dat kunnen organisaties zijn op zoek naar inspirerende teamdagen of die een cultuuromslag willen maken van economisch winst-denken naar ecologisch verbindings-denken. Dat kunnen ook omwonenden zijn zoals ouderen, gezinnen, mensen met een smalle beurs en tuinliefhebbers die willen leren wat een eetbaar natuurlijk bos voor hen kan betekenen. Wij zien daarbij kleinschalige activiteiten voor ons, zoals rondleidingen, proeverijen en plant-pluk-genietdagen. Op deze manier versterkt het project de leefbaarheid van de lokale gemeenschap.

Reizen, dromen, durven, doen

Met het Voedselbos te Glimmen hebben de tweelingzussen Marlies en Madeleine Duran de moed gehad niet alleen te dromen, maar ook te doen. Twee duurzame sociale ondernemers bundelen kun krachten, talenten en ervaringen in dit unieke project. Marlies, ontwerper van duurzame tuinen heeft 3 jaar in Zweden gewoond en zich daar gespecialiseerd in permacultuur. Madeleine, organizer en businesscoach, heeft 3 jaar in Australië gewoond.

De reis is begonnen. Reist u mee? Lees meer op www.voedselbosglimmen.nl.