Workshop aardehuis bouwen

7-daagse workshop | Zelfvoorzienend aardehuis bouwen met hennep, kalk en leem | 10-18 juni – Buinen. Leer in 7 dagen de basis van een zelfvoorzienend aardehuis bouwen met natuurlijke materialen zoals hennep, kalk en leem. Workshop door Mas con Menos naar ontwerp van DuurzaamTuinen & De Godin.

Wat gaan we bouwen?
We gaan in 7 dagen de basis van een zelfvoorzienend aardehuis bouwen. De constructie wordt geplaatst in een bestaande aardewal, ontstaan door de aanleg van de vijver. Het grootste deel van het huis valt weg in de aardewal en het ontwerp houdt rekening met de stand van de zon. Het huisje krijgt een groen dak met een zelfdragende structuur en een lichtkoepel.

In deze workshop gaan we de vloer, de muren en het dak van het huis bouwen. We zetten een houtskelet neer van rondhout en de muren worden opgebouwd met hempcrete/kalkhennep. Deze worden daarna afgewerkt met leem. Het dak wordt ook gemaakt met rondhout en heeft een bijzondere zelfdragende structuur.

Wat leer je?
Je leert werken met natuurlijke materialen zoals kalk, hennep, leem en rondhout en hoe je de basis van een aardehuis bouwt. Daarnaast leer je meer over het ontwerpen van een huis met natuurlijke bouwmaterialen. Er is ook ruimte om je eigen bouwplannen te bespreken en daarop feedback te krijgen. Neem dus je eigen plannen/tekeningen mee als je die hebt.

Ontwerp Aardehuis Buinen

Ontwerp Zelfvoorzienend Aardehuis – door Marlies Duran en Monique Wijn van Duurzaam Tuinen & De Godin. ©

Mas con Menos werkt voor deze workshop samen met Marlies Duran (www.duurzaamtuinen.nl) en Monique Wijn (www.degodin.nl). Zij zijn als permacultuur ontwerpers betrokken bij het project en hebben het ontwerp van het aardehuis gemaakt. Inmiddels zijn een grote zwemvijver, een klein voedselbos, een kruiden- en bachbloesemtuin en een grote moestuin aangelegd voor eigen gebruik en catering van groepen. Verder is er een grote ronde kas en een kampvuur plek.

Het hele terrein wordt een retraitecentrum en permacultuur-voorbeeldproject in Drenthe voor cursussen en workshops rondom permacultuur, voedsel verwerken, kruidenleer, eetbare wilde planten etc. Marlies en Monique nemens ons mee in het ontwerp van het terrein en geven zo een inzicht in hoe de verschillende onderdelen van de tuin met elkaar zijn verbonden volgens de principes van de permacultuur.

De locatie

De locatie is een voormalige sluiswachterswoning aan het kanaal-buinen-Schoonoord in de provincie Drenthe. Het bijzondere van deze plek is dat hier de Hondsrug wordt doorgesneden door het kanaal en dat hier een landschappelijke overgang is van de hoger gelegen Hondsrug naar het dal van de rivier De Hunze. Het is een terrein van ca 0,5 ha. met woonhuis en omliggende tuin als oase in het glooiende landschap.

Collage buinen